Στα πλαίσια του σχεδίου "Αντιμετώπιση της Ρητορικής, Συμπεριφορών και Εγκλημάτων Μίσους στην Κύπρο" που έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έχει υλοποιήσει έρευνα και έχει εκπονήσει Έκθεση για τη Ρητορική, Συμπεριφορές και Εγκλήματα Μίσους στην Κύπρο.
Λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης επιστημονικής έρευνας στο ζήτημα της ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους στην κυπριακή κοινωνία, το έργο που έχει αναλάβει ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ έχει πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα η οποία τεκμηριώνει την ύπαρξη του προβλήματος τόσο διαχρονικά όσο και σε σύγχρονο επίπεδο.
Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω α) βιβλιογραφικής έρευνας β) αρχειακής έρευνας στον Τύπο και στα μέσα ενημέρωσης, γ) διαδικτυακής έρευνας και δ) προσωπικών συνεντεύξεων (expert survey).
Στόχοι της έρευνας:
Ο κύριος στόχος της έρευνας που έχει διεξαχθεί είναι να παραγάγει μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα που καταγράφει το πρόβλημα της ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους στο κοινωνικό περιβάλλον της Κύπρου (στην ελληνική και την τουρκοκυπριακή κοινότητα) παραθέτοντας το ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο του ζητήματος. Το ιστορικό πλαίσιο είναι απαραίτητο προκειμένου να κατανοήσουμε τις πηγές και την εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Η ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα γεγονότα που αναδεικνύουν την έκταση και τις διαφορετικές εκφράσεις της ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους. Προσδιορίζεται η ταυτότητα του φαινομένου και κατά πόσο αυτό το είδος συμπεριφοράς πηγάζει από ατομικιστικές αντιλήψεις ή αν υποθάλπεται από συγκεκριμένες οργανώσεις, αποκτώντας έτσι μια πιο θεσμική διάσταση.
Η έρευνα έχει διεξαχθεί στις δύο μεγαλύτερες κοινότητες (Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή) επειδή είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις αντιλήψεις σε θέματα δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών, καθώς και το θέμα του «άλλου» ως ένα κρίσιμο σημείο για την κατανόηση του φαινομένου αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες και οι εξελίξεις που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα (π.χ. κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος) τίθενται υπό διερεύνηση.
Το επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται σε τρεις κοινωνικές / εθνοτικές ομάδες: την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα, στην ομάδα μετανάστων και στην κοινότητα ΛΟΑΤ. Αυτές οι κοινωνικές / εθνοτικές ομάδες αποτελούν σημαντικούς δέκτες ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους τόσο διαχρονικά όσο και στη σύγχρονη εποχή. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση διερευνά την επικρατούσα τάση λόγου / συμπεριφοράς ως προς τις κοινωνικές κατηγορίες / ομάδες / μειονότητες υπό αναφορά καθώς και τη σύνδεση τους με περιπτώσεις ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους.
Η επιστημονική τεκμηρίωση των εκδηλώσεων ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους έχει επιτρέψει στην ερευνητική ομάδα να επιχειρηματολογήσει για την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων από τη μία πλευρά και από την άλλη προχωρά σε κατάθεση πρακτικών μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση των θυμάτων ρητορικής, συμπεριφορών και εγκλημάτων μίσους.
Επίσης, στα πλαίσια της έρευνας έχει ανατεθεί σε νομική ομάδα το καθήκον ετοιμασίας μιας πρότασης για νομοθετικές τροποποιήσεις που διέπουν τις ποινικές παραβάσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, του εθνοτικού / κοινωνικού τους υπόβαθρου ή γενετήσιου προσανατολισμού. Η πρόταση που έχει ετοιμαστεί από τη νομική ομάδα εμπερικλείεται στην Έκθεση η οποία έχει εκδοθεί σε βιβλίο.